Etichete

, , , , ,

Nu a trecut mult de când a sosit coletul mult așteptat de la bookss expres iar în el, aștepta frumos împachetată continuarea aventurii lui Brian. Pentru că aceste cărți nu au apărut, încă, în limba română, am ales (și bine am făcut) să le achiziționăm în limba lor originală și  să ne bucurăm de ceea ce ne oferă.                                  

Pentru cei care nu au făcut cunoștință cu Brian, eroul seriei, pot spune că aventura lui începe în „Toporișca” și continuă cu Brian’s Winter (A Hatchet Adventure)The River (A Hatchet Adventure). Despre toate am scris pentru a vă convinge că trebuie să le citiți așa cum trebuie să faceți cunoștință cu acest minunat personaj.                          

Am așteptat cu nerăbdare să vedem care este finalul aventurii micului temerar și ce anume dorește autorul să aducă în fața cititorului. Cartea am citit-o separat, asta pentru a nu-i răpi copilului plăcerea de a lectura în limba engleză. Și am aflat și asta dar și că mai există o carte, pe numele ei  Brian’s Hunt (A Hatchet Adventure). Am și pus-o deja pe listă și acum așteptăm să apară.

Dar să revin la Brian’s Return. Știm din Brian’s Winter că băiatul a reușit să se descurce cu brio în sălbăticie în ciuda venirii  înghețului, cu toate neajunsurile lui. A fost salvat iar la reîntoarcerea acasă lucrurile nu au decurs așa cum și-ar fi dorit și sperat. După ce uimirea și înteresul semenilor săi a scăzut, copilul nu și-a găsit liniștea dar mai grav, rostul.

But sports and shooting electronic bullets or rays at imaginary enemies that clomped across screens seemed silly, pale in comparison to what his real lifehas been like: having moose attack him, living on the edge of starving, living only because his thinking, his brain, kept him alive. He couldn’t get into the games, couldn’t belive them. It was the same with the people who made up extreme sports just to prove  they could do it. Rock climbers,  radical skateboarders, wilderness programs that were supposed to toughen up city kids-rich kids-and make them better people. All games.

He sought solitude. Even when he was in a group, nodding and smiling and talking, he was alone in his mind. (pag. 6)

Cei la care a fost dus pentru a primi ajutor nu l-au înțeles iar  un conflict iscat cu niște colegi și care s-a lăsat cu o bătaie, l-au trimis, din nou, pe Brian la psiholog.

Dar de data asta băiatul a avut noroc fiindcă cel la care a ajuns s-a dovedit a fi în stare să-l înțeleagă, ba și mai mult, să-l ajute.

Caleb Lancaster – Family Counseling era un bărbat orb, solid, de culoare. Brian nu și-a dat seama de la început de faptul că era nevăzător iar vizita lui a început sub semnul deznădejdii, asta pentru că era convins că acest nou psiholog se va alătura celorlalți.
A rămas uimit când a fost rugat să povestească ceva din aventura lui din sălbăticie iar băiatul a ales să-i vorbească despre asfințitul de vis pe care l-a trăit în iarna cumplită.

He tried to tell Caleb everything about the sunset every color, every shade, the small sounds of the ice crack-singing on the lake, the hiss of the cold sky, the rustle of powder snow settling.
Told it all and when he was done he looked across the desk and saw Caleb was crying. (pag. 21)

În ședințele care au urmat și pentru care Caleb nu a dorit a fi recompensat, Brian a avut ocazia să povestească multitudinea de întâmplări și trăiri unice cărora a trebuit să le facă față, singur fiind. Între cei doi s-a înfiripat o prietenie tămăduitoare. Iar Brian a înțeles că

It was a dream of getting ready. Always that – getting ready. Ready to go back. Ready to go… home. To go home to the woods and find… he didn’t now what. To find himself, something about himself. (pag. 29)

„I’ll write”, he promised when he was loose.
„Tell me everything,” Caleb said. „Tell me about light and colors. All of it…”
„I will.” He paused. „I don’t know how to thank you.”
Caleb smiled. „You already have. Just write.” (pag. 39)

Brian și-a pregătit bagajul iar aici a ținut cont de întâmplările anterioare. Lista lui a arătat așa:

canoe
straight bow
knife
hatchet
books, compact 2-volume set of the complete works of Shakespeare. Definitive guide, with pictures, of edible plants, nuts and berries of the north woods.
Interesantă este discuția pe care a avut-o cu Caleb, atunci când a venit vorba de cărți.

Who is the greatest writer of all?
Brian had been stumped until Caleb told him.
Shakespeare.
I’ve never been able to read him.
Well then, now is a good time to start, Caleb said. And when you do, read aloud.
Even alone?
It’s easier to understand. They’re plays, meant to read aloud. Just try it. (pag. 54)

camping gear and supplies

2-man tent
sleeping bag
2 pots, 2 quart plastic water container
a container of salt in a plastic bag
3 boxes sugar cubes in a plastic bag
tea
vitamin C tablets and 3 bottles of multiple vitamins
25 pound bag brown rice
a small, basic first aid fit
clothing

Și a plecat! Și așa de frumos este descris că pleacă și cititorul odată cu el. Și avem parte de alte întâmplări care ne țin cu sufletul la gură.

Nu vreau să ratez a vă prezenta cum anume l-a găsit Brian pe Shakespeare, atunci când întâlnirea a avut loc pe malul lacului, în mijlocul naturii. Ar fi bine să citim de două, trei sau chiar mai multe ori aceste rânduri pentru că transmit ceva esențial.

După ce am terminat cartea, amândoi, am căutat, și găsit, un material pe care Luca să lucreze. Îl atașez mai jos în speranța că mai sunt doritori. 🙂

Brian’s_Return_Novel_Study_Preview

O altă poveste care ne-a mers la suflet și pe care vă invităm să n-o ratați. Zău că merită!