Etichete

,

zdreantă 1

Am văzut o postare făcută de Happy Gradi în care se face vorbire despre această poezie şi despre faptul că, astăzi 21 mai, îl omagiem pe autorul ei, Tudor Arghezi. Acolo veţi găsi şi un document pdf cu această minunată poezie.

Mi-am adus aminte că, anul trecut pe vremea asta, eram la capitolul poezii şi pe lângă alte minunate versuri am ajuns şi la  Zdreanţă. Au fost începuturile lui Luca în ale completatului fişelor de lectură mai temeinic.

Una din versiunile pe care le avem este şi aceasta, scoasă la editura Cartimpex la Cluj, în anul 1998 şi vreau să vă spun despre ea că este minunată.

Urma să facă parte dintr-o colecţie dedicată celor mici, numită Prâslea, colecţie în care trebuiau să mai apară şi următoarele titluri:

A venit un lup din crâng de George Coşbuc

Balada unei greier mic de George Topârceanu

O furnica de Tudor Arghezi

Crăiasa din poveşti de Mihai Eminescu

Diligenţa cu păpuţi de Marin Sorescu

 Balonul fermecat de Ştefan Melancu.

Nu ştiu din ce considerente nu am reuşit să mai găsesc nici una din titlurile enumerate mai sus, cu toate că am căutat de-a lungul timpului de mai multe ori. Nici nu am cunoştinţă dacă s-au mai editat sau nu!

Cert este faptul că cea pe care am apucat s-o achiziţionăm este foarte frumos scoasă, în condiţii grafice excelente, cu un text scris cu litere mari, cu o foaie cerată iar la final, micul cititor are parte de un cadou minunat, un poster. Dealtfel pe copertă scrie că este o carte ce se adresează copiilor cu vârste între 6- 11 ani.

zdreantă 2

DSC_7348 DSC_7349 DSC_7350 DSC_7351 DSC_7352 DSC_7353 DSC_7354DSC_7355

După ce Luca a lecturat poezia, de care de altfel nu era străin, am pregătit o fişă ce urma a fi completată de el. Ce am urmărit atunci: în primul rând identificarea personajelor din poezie, numele autorului şi genul literar. Pentru a fi mai interesant şi mai atractiv pentru şcolărel, am optat ca fişa să aibă formă de căţel.

zdreantă 3

zdreantă 5zdreantă 6zdreantă 8zdreantă 10zdreantă 11zdreantă 13

Un alt aspect pe care l-am urmărit a fost acela a cuvintelor noi întâlnite. În acest sens am trecut la căutarea lor în dicţionar, pentru a desluşi misterul. Aceste cuvinte le-am scris tot pe fişă. Sunt începuturile noastre de care ne aducem aminte cu drag, cu atât mai mult cu cât Luca a evoluat şi a ajuns să citească cărţi cu un număr mare de pagini, cu multe personaje şi cu acţiuni destul de complexe.

zdreantă 15zdreantă 14

zdreantă 4

Astăzi a mai recitit o dată poezia, aşa pentru frumoase aduceri aminte! Am imortalizat acest fapt într-o mică înregistrare video, dar am şi revăzut materialele făcute cu un an în urmă.

Luca citeşte Zdreanţă de Tudor Arghezi

DSC_7356

Nu cred că a lipsit din copilăria cuiva acest căţel atât de năstruşnic!

Publicitate