Etichete

, , , , ,

Imagine

Am rămas tot cu capul în nori! Privind imaginea de mai sus, imagine ce cu mândrie pot să afirm că eu am imortalizat-o, continui incursiunea începută ieri, dar de această dată la braţ cu micuţul meu fiu.
Trebuie să repet că pur şi simplu ador norii în toate formele şi de toate culorile! Poate aveţi tendinţa de-a spune că norii sunt albaştri, dar eu am văzut nori verzi, portocalii, roşii, galbeni, liliachii asta ca să nu spun de gri şi negri. Sunt fascinată de prezenţa lor, întristată atunci când nu mă pot juca cu ei creând formele cele mai năstruşnice, şi bucuroasă că m-am putut lăfăi printre ei.
Prima mea întâlnire cu norii la ei acasă a fost una pe care n-o voi uita atâta timp cât îmi voi păstra capacităţile mentale. Senzaţia trăită a fost aceea de muuult caimac. Pufos, moale, călduros, drăgăstos!
Am trăit de mai multe ori fascinaţia zborului, iar Dumnezeu a dorit să văd şi apusul de soare dar şi răsăritul, cocoţată fiind la 10.000 de metri deasupra pământului.

ImagineImagine

ImagineImagineImagineImagine

Cu puţine excepţii, băieţii mei m-au însoţit  cu capul în nori, la propriu, și tot cu cartea după noi, lecturând i-am parcurs.
Dar astăzi, înafară de frumoase aduceri aminte, fie ele individuale sau colective, am vorbit despre partea ştiinţifică (cam pompos sună) a norilor, iar lângă ei am pus şi vântul, pentru că nu-i aşa?, cineva trebuie să-i grupeze sau regrupeze pentru a putea trăi noi pământenii aşa momente astrale.
Am urmărit, cu Luca, norii mai pe-ndelete de câteva luni bune şi am reuşit să prindem aproape toate formele lor, aici, pe cerul nostru.

ImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagine

Am surprins zeci de ipostaze și astea s-au cerut a fi astăzi scoase în faţă. Şi pe lângă asta, am mai pregătit o grămadă de materiale care să ne ajute să putem diseca un nor, ca la carte!

Ajutorul a venit din mai multe părţi. Prima pe lista este Manualul Castorilor Juniori* Tu şi natura, o carte ce face parte dintr-o colecţie cu mai multe titluri, cinci în total. Sunt straş- ni- ce şi dacă nu le aveţi, ar trebui să vă dea de gândit. Celelalte se numesc:

1) Taine şi mistere

2) Cerul şi misterele lui

3) Pentru minte şi … stomac!

4) Viaţa în aer liber

5) Tu şi natura

img562Imagine

ImagineImagineImagineImagine

Din volumul Viaţa în aer liber am aflat cum…

Nimic nu se compară cu o … vacanţă reuşită! De data asta, Castorii Juniori te pregătesc pentru drumeţii la munte sau la mare, excursii cu cortul, curse cu biciclete de teren, sau simple plimbări în aer liber!

Urmează sfaturile Castorilor Juniori şi vacanţa ta va fi de milioane.

Din volumul Tu şi natura  aflăm că…

Huey, Louie,  Dewey şi ceilalţi Castori Juniori îţi prezintă lumea plină de prospeţime şi mister a plantelor şi animalelor! Ai prilejul să afli …

* cum să-ţi construieşti un periscop şi o lupă cu apă

* afli despre un mic atlas al vânturilor şi despre suflarea lui Eol

* înveţi cum să-ţi faci o grădină în miniatură dar şi multe. multe altele.

O altă carte minunată ce ne-a ajutat în demersul nostru de astăzi a fost Ursuleţul Winnie şi Ziua Furtunoasă pentru care am ataşat link-ul ce vă trimite la lectura citită de inegalabilul Florian Pittis, pentru că această carte are şi un CD. Pe marginea poveştii am făcut şi o fişă pe care Luca a lucrat.

DSC_4631fişă Ursuleţul Winnie şi Ziua furtunoasă

Dar până am ajuns la această fişă, am parcurs mai multe etape. Mai întâi Luca a lucrat pe nişte planşe făcute de mine, planşe pe care le-am luat din aceste cărţi, le-am mărit şi am modificat putin modul în care le-am abordat. Am acoperit numerele care erau scrise pe nori, iar Luca a trebuit, conform descrierii lor, să le numeroteze. Am făcut şi nişte cartoline ajutătoare.

DSC_4663DSC_4665.

În prima planşă este vorba despre câteva reguli pe care ar trebui să le respecţi pentru a fi în siguranţă, în caz de furtună, dacă te afli în natură.

DSC_4667DSC_4660

În cea de-a doua este vorba despre tipurile de nori, iar aici ne-a ajutat foarte mult şi faptul că am studiat multe zile la rând norii care au fost pe cer. Luca, dar şi eu am aflat că sunt 9 tipuri de nori:

1 Cirro- cumulus şi Alto cumulus
2 Cumulo-nimbus
3 Cumulus
4 Cirrus
5 Cirro- stratus
6 Alto- stratus
7 Nimbo- stratus
8 Strato- cumulus
9 Stratus

DSC_4610DSC_4614DSC_4615

Luca s-a jucat cu norii în fel şi chip şi a făcut o mulţime de remarci la adresa lor. Este evident că s-a şi visat mult şi au ieşit povestioare fantastice.

DSC_4617 DSC_4620 DSC_4621

A urmat apoi o altă hartă pe care erau trecute, de această dată, forţa cu care bat vânturile. Exemplele au fost de la cele reale la cele fantastice, iar registrul a fost extrem de variat. La fel şi manifestările la întrebările „Ce-ar fi dacă?”

DSC_4623 DSC_4624 DSC_4628

DSC_4662 DSC_4630 DSC_4659

Apoi am stat cuminţi şi am urmarit pe carte cum oaspetele nostru de seama, domnul Florian Pittiş, ne-a lecturat povestea cu Ursuleţul Winnie şi Ziua Furtunoasă. Un exerciţiu extrem de folositor pentru că impune un anume ritm în care micul cititor trebuie să urmărească ceea ce citeşte altcineva.

DSC_4646 DSC_4654 DSC_4656

DSC_4633 DSC_4634 DSC_4635 DSC_4636 DSC_4637 DSC_4638 DSC_4641 DSC_4642 DSC_4644

Ursuleţul Winnie este personajul preferat a lui Luca, de când era mic – mic, iar despre el am să vă povestesc cu o altă ocazie. Avem o sumedenie de cărţi în care protagonistul este acest ursuleţ alături de prietenii săi Christopfer Robin, Tigger, Piglet, Kanga, Rabbit, şi Eeyore.

Pe final doresc să vă arăt ce frumos s-a jucat Luca folosind machetele de la Calendarul naturii. Ineditul situaţiei este acela că, de această dată s-a vorbit în limba engleză. Şi nu a fost rău deloc!

DSC_4573 DSC_4574 DSC_4575 DSC_4576 DSC_4577 DSC_4578 DSC_4579 DSC_4580 DSC_4581

Şi aşa noi am învăţat despre nori, soare, curcubeu, ploaie, fulgere şi tunete.
And so we learned about clouds, sun, rainbow, rain, lightning and thunder.
Cam asta a fost! Frumos, interesant, captivant!

Publicitate