Etichete

, , , ,

DSC_9706

Când a văzut cartea, mama mi-a spus că atunci când eram copil ne uitam la un serial cu acest savuros personaj. Trebuie să recunosc, că am stat mult să-mi aduc aminte acest capitol și nu am reușit. Dar nu-i nimic, pentru că m-am bucurat pe parcursul unei săptămâni de lectura făcută de Luca. Și tare, tare, tare frumos a mai fost!

Luca citește Aventurile Baronului Munchhausen – video

Am avut această plăcere de-a lungul unei săptămâni întregi, pentru că atât a durat lectura acestei cărți. Poate că asta este recompensa anilor în care eu am citit tot felul de povești fiilor mei 🙂

Luca citește Urmărirea și O împușcătură pe cinste – video

DSC_9650 DSC_9651 DSC_9652 DSC_9655 DSC_9656 DSC_9657 DSC_9661 DSC_9663 DSC_9664 DSC_9665

Vorbesc despre Aventurile Baronului Munchhausen de Rudolf Erich Raspe, apărută la Editura Litera mică. Am atașat imagini din carte pentru că este o strășnicie de exemplar. Știu, poate părea deplasat, dar această carte este scoasă în condiții grafice excepționale.Coperta groasă cu scrisul în relief, foaia ,,cărnoasă” și minunată la pipăit, ilustrațiile atât de măiastru făurite încadrate de chenare filigranate te poftesc  să intri în ele. Unde mai pui că această carte este legată bine, foile rămânând la locul lor, după ce cartea este citită. Cât despre mirosul de tipăritură, divin!

Iată care este prezentarea cărții, așa cum o găsiți pe site-ul elefant.ro, acolo unde acum o puteți achiziționa cu 43 % reducere.

Un mincinos fără pereche.

Un bătranel uscățiv, cu nasul lung și ascuțit, șade lăngă cămin și-și povestește peripețiile. Oamenii adunați în jurul lui râd în hohote:

– Bravo, Munchhausen! Mai mare minciună nici că se putea!
Dar el nu-i ia în seama și povestește înainte: cum a zburat de doua ori pe Luna și ce-a mai pățit.
Un străin, care nu l-a mai auzit până acum, nu mai poate suporta și-i zice indignat:
– Minciuni sfruntate! Cai verzi pe pereti! Nimic din ceea ce spui nu-i adevărat!
Îmbufnat, bătrânelul îi răspunde cu emfază:
– Baronii, prinții și sultanii, pe care am avut onoarea să-i consider drept cei mai buni prieteni, mi-au spus întotdeauna că n-au întalnit om mai sincer, mai cinstit pe lume.
Hohotele de râs se întețesc și mai mult:
– Munchhausen – cel mai cinstit om pe lume! Ha-ha-ha! Ha-ha-ha! Ha-ha-ha!
Ca și cum nu s-ar fi întamplat nimic, Munchhausen deapănă alta poveste, despre un copac minunat care a crescut pe capul unui cerb.
– Copac!… Pe capul unui cerb!
– Ce-i aici de mirare? Era un vișin. Cu vișine coapte. Mustoase si dulci de se topeau în gură!…

Vei găsi în această carte, dragă cititorule, multe dintre istorioarele pline de haz ale baronului Munchhausen. Citește-le și judecă și tu: a existat oare pe lume un mincinos mai mare decât el?

În această carte, pe parcursul a 63 de pagini veți găsi 21 de istorioare. Subiectul și pățaniile fiecăreia este de fapt o mare, mare minciună. Nu te-ai putea gândi că poate fi cineva capabil să povestească așa ceva cu atâta convingere. Dar iată că Baronul nostru nu are nici o teamă: nici aceea de-a fi ridicol nici de-a fi bătăia de joc a celor care ascultă.

După primele povestiri, Luca a concluzionat că există un personaj mai mincinos ca Pinocchio, de unde se vede că acesta din urmă era etalonul mincinoșilor.

DSC_9638DSC_9639DSC_9641DSC_9642DSC_9643DSC_9705 DSC_9706 DSC_9708

Pot să spun că am avut atât de multe activități, iar ele s-au întins pe parcursul unei săptămâni. Pentru a lucra mai în amănunt, am făcut niște fișe de lectură, pentru fiecare istorioară în parte, deoarece am observat că în fiecare sunt multe cuvinte pe care Luca nu le-a mai întâlnit până acum. Așadar sunt 21 de fișe, pe care Luca a demontat miciunile Baronului dar a și scris cuvinte necunoscute, sau alte exerciții de limba română.

Fișe lucru cl a III Baronul Munchhausen

Am lucrat mult cu dicționarul și am vrut să văd dacă Luca se descurcă cu Dex-ul mare și a fost mai greu. E mai ușor pentru el, dex-ul în varianta ilustrată de la Britanica.

DSC_9719DSC_9722DSC_9723DSC_9724

Așadar, având ca suport poveștile acestea am avut preocupări variate, una mai interesantă ca alta. Am folosit alternativ și Dex-ul mare dar și cele 12 volume din Enciclopedia  Ilustrată a limbii române.

Luca lucrează cu Dex-ul mare – video

DSC_9743DSC_9744DSC_9815

Voi atașa mai jos câteva din fișele completate de Luca. După ce le-am terminat le-am pus într-o mapă, pentru a le arăta doamnei învățătoare, acestea reprezentând o parte din lucrarea lui de peste vară.

DSC_9709DSC_9710DSC_9711DSC_9726DSC_9818DSC_9817DSC_9728DSC_9729

Tot legat de această temă, am făcut niște jetoane, cu imagini din carte, pe care le-am montat pe niște bețe de lemn, iar pe spatele lor Luca a scris ce înseamnă minciună. Acestea ne-au însoțit de-a lungul întregii lecturi și pot să spun, că nici acum, după atâtea zile nu au plecat de pe masă. Luca s-a bucurat de prezenta lor.

DSC_9688DSC_9690DSC_9691 DSC_9685 DSC_9686

Iată cum am reușit să studiem mai în amănunt poveștile Baronului Munchhausen. Ne-am amuzat și ne-am minunat de așa grozăvii.

Voi ați citit „Aventurile Baronului Munchhausen”?

Reclame