Etichete

,

DSC_6406

Nici nu ştiu cu ce să încep! Şi spun asta pentru că nu mă gândeam că ultimului colet sosit de la elefant.ro va aduce cu el atâta bucurie şi freamăt.
Dar cum a început totul. Eram în căutarea unei poveşti noi, în care protagonist sau personaj principal să fie un iepure. Nu spun că ducem lipsă de cărţi cu acest subiect, dar doream ceva nou. Deodată bip! bip! mesageria telefonului îmi anunţa o ofertă nouă, extrem de avantajoasă, la achiziţionarea de cărţi de la elefant.ro. Era prea tentant ca să nu-i dau curs, cu atât mai mult cu cât existau câteva titluri pe care le doream mai de mult. Am purces la răsfoit vasta ofertă şi unul dintre titlurile alese a fost

,, Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane scrisă de Kate DiCamillo.

DSC_6419

Entuziasmul copilului a fost molipsitor încât nu ştiu atât de multe superlative, câte se potrivesc acestei cărţi! Şi aici mă refer atât la povestea în sine, dar şi la modul în care este ea adusă în faţa cititorilor.
Poate dacă spun că este preţioasă, reuşesc să comprim puhoiul de cuvinte şi gesturi ce vin!

Kate DiCamillo s-a născut la 25 martie 1964, în Philadelphia. De când era încă foarte tânără şi-a dorit să devină scriitoare. A început prin a observa cu atenţie lumea din jurul ei, apoi a încercat s-o pună în cuvinte. A devenit una dintre cele mai apreciate şi mai iubite scriitoare de cărţi pentru copii.

Povestea este alcătuită din douăzeci şi şapte de capitole, foarte frumos concepute, tipărite aerisit. Fiecare capitol este alcătuit din 4-5 pagini, iar la fiecare debut de capitol există o ilustraţie foarte, foarte frumoasă. Am ataşat aleatoriu câteva, pentru că trebuie să mă credeţi că fără excepţie, sunt ravisante!

DSC_6420 DSC_6421 DSC_6433 DSC_6434

Dealtfel, cele câteva ilustraţii ce se găsesc în interiorul cărţii sunt extrem de expresive şi vin să completeze scrisul. Nu toate capitolele beneficiază de aceste ilustraţii mari, întinse pe o pagină întreagă. Ele sunt făcute de Bagram Ibatoulline, care s-a născut în Rusia şi a studiat la Academia de Artă din Moscova. Acesta a ilustrat numeroase cărţi pentru copii, între care The Nightingale de H.C. Andersen, The Animal Hedge de Paul Fleischman etc.

Ibatoulline foloseşte stiluri extrem de diferiteîn cărţile pe care le ilustrează şi, după cum a mărturisit într-un interviu, se documentează mult înainte de-a începe lucrul la o nouă carte. În cazul lui Edward Tulane, chiar a sculptat personajul pentru a-l putea vedea în diferite perspective. Despre lucrul la această carte, Ibatoulline a mărturisit că ,, A fost o experienţă deosebită să lucrez pentru Edward Tulane şi să-l însoţesc în călătoria lui. Trebuie să recunosc că acum, la finalul acestei cărţi minunate, sunt deja un pic nostalgic”.

DSC_6424 DSC_6427 DSC_6428 DSC_6431

Ilustraţiile din carte sunt cele de mai sus şi vă rog să priviţi cu puţină atenţie detaliile. Începând de la chipurile personajelor şi până la costume, totul este de vis!

A fost o dată un iepure de porţelan care era iubit de o fetiţă. Iepurele a plecat într-o călătorie pe ocean şi a căzut peste bord şi a fost salvat de un pescar. A fost îngropat sub gunoi şi dezgropat de un câine. A călătorit multă vreme cu vagabonzii şi a muncit scurtă vreme ca sperietoare.

A fost un iepure care a iubit o fetiţă şi a văzut-o cum moare

……

A fost odată, minunată dată, un iepure care a găsit drumul spre casă.

După ce Luca a primit cartea, manifestarea lui a fost una de încântare pură. Am reuşit să surprind doar o infimă parte, dar atât de semnificativă. O puteţi vedea mai jos, dacă doriţi.

Cum se bucură un băieţel când primeste o carte nouă.

DSC_6343 DSC_6387 DSC_6402 DSC_6412

Cât despre citit, deja cartea este gata! Imaginile de mai jos sunt grăitoare. Iar Luca a dorit să mă lase să-l înregistrez cum citeşte ultimul capitol din carte. Îl puteţi auzi dacă accesaţi link-ul de mai jos.

Luca citeşte ultimul capitol din Edward Tulane

Ca o concluzie: nu ocoliţi această poveste, dacă aveţi posibilitatea să o achiziţionaţi. Nu veţi regreta nici o secundă. Garantat!